maanantai 1. huhtikuuta 2013

Bokreflektion: Markkinointiviestinnän lapsuuden loppu


Jag läste boken Markkinointiviestinnän lapsuuden loppu av Timo Suokko. Det som jag tycker att skiljer denna bok från andra marknadsföringsböcker, är att boken handlade mycket om kommunikation och dess historia – och hur kommunikation har utvecklats. Det var intressant att läsa hur de moderna kommunikationsmedlen som t.ex. TV och radio har utvecklats från att vara helt nya och ännu klumpiga kommunikationsmedel till att vara livsviktiga medel för marknadskommunikationen. Fast man läst lite om TV:s och radios historia någon gång på högstadiet, så fick man ett helt ny perspektiv till ämnet då jag läste boken. Suokko tog upp i boken att den fysiska teknologin/apparaterna kom mycket före själva meddelandet/kommunikationen. Det tog nämligen ganska länge innan folk insåg att meddelandet i dessa broadcast-teknologier borde vara effektivt, men detta utvecklades en längre tid efter att apparaterna redan fungerade som de skulle.

Då jag börjar tänka på om något i boken skulle påminna mig om en bekant reklamkampanj, så hittar jag inte på något sådant, men nog allmänna nya insikter som jag gjort i min omgivning. Förutom att alla vet att de vanligaste mediekällorna – tidning, radio, tv och internet - samtidigt är viktiga kanaler för marknadskommunikation, nämnde boken en vanlig sak som också kan tänkas som ett medel för marknadskommunikation. Fotografier. Suokko skriver i boken att också foton först varit viktiga kommunikationsmedel t.ex. mellan två byar för att sprida nyheter effektivt. Därifrån har fotografiernas betydelse i marknadskommunikationen givetvis ökat, och utgör visst en viktig del av bl.a. tidningar och reklamer, tycker jag.


Om jag skulle nämna de tre viktigaste insikterna som jag gjort om marknadskommunikation medan jag läst boken, skulle dessa vara kommunikationens bruk ända sedan tidens början, relationen mellan konsumenten och brandet, samt brandets pålitlighet.
  • Att kommunikation börjat användas av människor redan flera tusen år sedan är givetvis ingenting nytt, men att man ändå börjat ganska sent att använda kommunikation effektivt och för att föra ett visst meddelande – har börjat hända, om jag förstått rätt, tidigast på 1700-1800 talen. Dessa har börjat med att föra olika nyheter mellan folk, men att sedan utveckla kommunikationen till effektiv marknadskommunikation har skjutits fram till 1910-20 talen då TV och radio utvecklats. Jag tycker att det är konstigt att fastän kommunikation använts flera tusen år, har man hittat en effektiv kanal och ett ändamål till det först nu, inom de senaste 100 åren. Denna utveckling har givetvis fått ny energi tack vare internet – och därför kommer det säkert att utvecklas ännu snabbare.
  • Den andra insikten som jag gjort är att fastän man redan vet att konsumenten och en brand behöver varandra, så behöver brandet mycket mer än bara pengar och kunskapen att sälja en produkt. Suokko tar upp att en brand måste få konsumentens förtroende. Detta är kanske inte så nytt heller att en konsument måste kunna lita på en brand för att en relation skulle uppkomma. Det tas ändå upp en intressant sak, nämligen det har bevisats i USA att konsumenterna litar mer på t.ex. bekanta märken som McDonald’s och Coca-Cola än deras kyrka och bank. Suokko diskuterar ämnet vidare, att tänk om dessa märken då borde börja utveckla helt nya produkter med samma märke, så skulle dessa produkter också sälja bra? Suokko ger exempel på om fast Coca-Cola skulle börja tillverka cigarretter eller bilar, eller att Felix skulle börja tillverka tandkräm. Jag tycker att detta är en lustig tanke, men den har en logisk tanke bakom sig.
  • Den tredje saken som jag tycker att är nämnvärt i boken är hur det diskuteras att konsumenten blir nuförtiden en del av branden. Eftersom konsumenten vill kontinuerligt få nya, spännande upplevelser, så är det bäst att konsumenten själv får påverka en brand så att den ser ut så som konsumenten själv vill. Så vill också fler konsumenter ta del av brandet, och det blir effektivt. Till detta hänvisar även bokens titel – Markkinointiviestinnän lapsuuden loppu.

Till sist skulle jag kunna säga att jag inte vet riktigt hur jag kan använda mig av det som jag lärt mig i framtiden, men jag tycker att det var ändå väldigt bra att lära mig dehär sakerna nu. Kommer säkert ändå att ha nytta av dessa i kommande kurser, så det var bra att läsa boken. Rekommenderar!

//Jasmine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti