maanantai 22. huhtikuuta 2013

Bokreflektion: John Riddle - Consulting Business


Denna gång läste jag boken Consulting Business av John Riddles (2001). Boken är i själva verket avsedd för personer som vill bli konsulter och börja med det från början, och Riddles berättar då olika tips för detta avseende. Eftersom jag ville läsa en bok som hade med start-up företag att göra för att få lite hjälp och idéer till vårt eget projekt med KALIS, var den här boken den som passade bäst. Jag tycker att jag fick ganska mycket ut av boken.

Kapitlet om Finding and keeping clients intresserade mig speciellt mycket, eftersom det är just det vi försöker göra för KALIS. Riddle listar upp hur man skall först hitta kunderna och få dem att veta om businesset. Man kan t.ex. använda sig av direkt post, dvs. små reklamblad som man delar ut i postlådor, Cold Calls, vilket innebär att man ringer till random folk och börjar berätta om sin business och fråga om konsumenten skulle behöva sådan produkt eller service. Riddle berättar också att man kan annonsera i tidningar eller på anslagstavlor, samt skriva egna newsletters för att informera och attrahera kunder.

De sätt som jag ändå tycker är effektivast av de som Riddler skriver om, om jag tänker på mig själv som kund, skulle säkert vara public speaking samt olika föreningars betydelse. Public speaking handlar om att kontakta olika evenemang, mässor, eller klubbar som söker efter olika personer som vill tala och ställa upp på deras evenemang. Jag tycker att t.ex. olika mässor skulle kunna fungera som ett bra sätt att få KALIS känt för konsumenter. Det första jag börjar tänka på när jag tänker på mässor är Gulnäbbsakademin där alla Åbo Akademis ämnesföreningar samlas och presenterar sina föreningar och säljer halarmärken. Men mässor i allmänhet kan verka lite tråkiga, det borde då vara en mässa dit just unga personer och studeranden vill fara. Andra evenemang än mässor har vi faktiskt också tänkt på under workshopparna, och någon slags modevisning eller någonting åt det hållet skulle också kunna vara ett bra alternativ för KALIS. Sådana här idéer skall vi ännu utveckla vidare. Det andra sättet som jag tycker att skulle vara effektivt med tanke på KALIS’ marknadsföring skulle vara tillhörandet till olika föreningar. Kanske just deltagandet i olika föreningars evenemang skulle kunna skapa synlighet åt KALIS. Orsaken till att jag talar mycket om studeranden som kundgrupp för KALIS är att vi har tänkt börja från dem, att först marknadsföra KALIS i den sk. kompiskretsen, och sedan utvidga det utåt.

En annan viktig insikt jag fick ut av boken är att man borde sikta på att businesset är en win-win situation för alla. Både företaget och kunden borde känna sig efteråt att de nått någonting, fått någonting positivt ut av relationen, och att problemet som de hade i början hade lösts. Jag tycker att detta är en bra utgångspunkt för alla företag att tänka på. Att man också tänker på vad kunden kommer att få ut av relationen, och inte bara på de pengar man själv får då man t.ex. sålt någonting till kunden.

De här sakerna skulle vi kunna tillämpa i vårt projekt med KALIS. Senare idag kommer vi ännu att titta på bloggar och hur KALIS skulle kunna använda sig av en sådan i sin marknadsföring.

// Jasmine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti