tiistai 30. huhtikuuta 2013

Bloggar x2

Jag kollade också om jag skulle hitta någonting användbart till vårt projekt på de två bloggarna som jag hittade då i början av kursen. Och det hittade jag ju.

  • Att sälja åt en kund är i princip att lösa ett problem. Lånat från bloggen: A sale isn't a sale until the customer receives the result they are expecting.
  • Man kan inte längre lita på att ett litet företag skulle börja bli lönsam bara med hjälp av en hemsida, Facebook-sida, och en Twitter-account. De nämner på bloggen att dessa företag måste koncentrera sig på att innehållet på dessa forum är intressant och av hög kvalitet, så att den lyckas fånga konsumentents intresse. 
  • Multimedia is multipurpose! I bloggen påmindes det om att om man använder flera olika sociala medier så kan budskapet spridas väldigt fort. T.ex. om man publicerar ett foto på Instagram, så kan man enkelt sätta bilden till Facebook samtidigt, eller t.ex. om man laddar upp en video på Youtube, så kan någon publicera den vidare på Facebook, varifrån någon annan ser den och skickar en tweet som uppmanar fler folk att se videon.
  • Om man använder hyperlinkar (som jag i det här inlägget till de här bloggarna) kan man mycket enkelt få fler läsare till dessa bloggar, t.ex. I Duct Tape Marketing -bloggen nämnes det också att det lönar sig att länka olika saker på Facebook, för det är väldigt lätt att få en konsument att klicka på länken och surfa vidare, och sedan få veta mera om företaget.

  • Lånat från bloggen: Marketing is a relationship-based business. Nu när jag börjar tänka på det så tycker jag att det här är helt sant. Man måste vara social och kunna kommunicera med flera olika intressenter så att man kan bygga en starkare brand och relationer. Det är det som marknadsföring is really about.
  • Det andra som jag snappade upp från bloggen var att det är väldigt viktigt, av företaget, att vara ärlig och öppen mot alla intressenter och kunder - och förstås också de som jobbar på företaget. Allt detta skapar ju brand lojalitet, vilket är väldigt viktigt för ett företag ifall de vill vara lönsamma.

// Jasmine

KALIS - fortsättning

Under veckornas lopp har vi funderat på olika sätt att aktivera följarna på facebook. Vi har studerat olika varumärkes sidor och jämfört olika aktiveringar, typiska aktiviteter har varit frågor och tävlingar, dessa kan även användas av KALIS. Som aktiva facebook användare har vi märkt att facebook själv sporrar till att ställa frågor åt följarna, "ask a question to activate your followers". Vi har ändå försökt fokusera oss på något mer spännande och unikt, något mer jordnära och lokalt. Ställa frågor om produkten kan vi inte ännu göra eftersom det ännu inte finns någon produkt, däremot kan vi involvera potentiella kunderna i produktens utvecklingsprocess t.ex. genom att fråga dem om färg, mönster och form, enkla tydliga frågor. Genom svaren kan sedan KALIS ta åsiktena i beaktande och utveckla en produkt som är exakt gjord åt följarna, dvs. tillsammans med följarna skapa en produkt.


Det finns även andra kreativa sätt att involvera föjlarna/kunderna, vi har speciellt tänkt på att använda lokala personer (starka personligheter, opinionsbildare, kända inom studielivet) som modeller. Följarna skulle få rösta på t.ex. "månadens modell" från en lista på ca. 5 namn. Vinnaren skulle sedan få posera med KALIS-underkläder, dessa bilder skulle givetvis publiceras på facebook och andra medier KALIS medverkar i. Desto våghalsigare/galna/överraskande personer desto bättre. Vi anser dock att detta kan vara svårt att förverkliga, speciellt om det är frågan om äldre föreläsare, det skadar inte att försöka. Lättare kan det vara att få yngre studerande med i processen.

En annan aktiverings strategi vi funderat lite skämtsamt på är at man skulle utlysa någonslags meme-tävling. Detta skulle i princip gå ut på att man skulle be följarna skapa memes med anknytning till KALIS. Detta skulle kanske fungera bäst om man gav ett tillräckligt avgränsat tema som t.ex. krapula KALIS eller något liknande. Iden kunde fungera eftersom memes är ett mycket stort och populärt medie. Det används mest i humor sammanhang men också för opinionsbildning. Ingen har dock använt det som marknadsföringsmedel. Det finns t.ex. redan ÅA memes vars popularitet varit stor.

Detta är våra aningen mera konkreta funderingar och ideer. Till följande kommer vi att presentera våra idder till KALIS och hoppeligen få feedback och nya ideer. Så småning om måste vi dock börja fastställa vad vi verkligen skall involvera i strategin.

Peace out, glad vapp

// Victor & Matti

Workshop 23.4

Förra veckan hade vi en workshop som handlade om storytelling. Alla grupper skulle laga en liten film som hade ett visst budskap som den ville föra. Tyvärr var det bara jag från vår grupp på plats i början av workshopen, så jag fick vara med en annan grupp och se hur de lagade sin story. Workshopen var ändå väldigt givande, och jag har inte varit med om att göra en sådan här story, eller hört desto mer om vad storytelling går ut på, så det var intressant att se! Det viktigaste som vi lärde oss på workshopen, då alla hade presenterat sina historier, var att de skall ha ett klart budskap - vad det är som företaget försöker få fram med denna historia. 

Nu har vi inga fler workshopar kvar, men vi kommer att jobba med vårt KALIS-projekt de närmaste veckorna! Stay tuned.

// Jasmine

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

BLOGGAR.

Kollade upp ett par bloggar i början av kursen, Makia Channel och Tomi Björcks blogg. Tomis blogg hade redan en tid varit tyst och så var även fallet nu. Samma var det på Makia Channels sida, samma videoklipp som i början av kursen var ännu de mest aktuella. På makias "news feed" hade det dock kommit några nya "nyheter" t.ex. meddelade de om samarbetet med cykelföretaget Pelago genom en intressant video: http://makiaclothing.com/?p=6251.
Makia tycks vara mycket mer aktiv på deras facebook-sida vart de pupblicerar något nästan dagligen.

Vi skrev med Victor förra veckan om några finska modeföretags facebook-sidor och dylikt, märkte för några dagar sedan att företaget Costo gjort en omfattande kampanj. Företaget har använt nativer från Timor-Leste som sina modeller, resultatet och bilderna är verkligen givande. Mycket innovativ och annorlunda marknadsföring, företaget hade förr mest bilder i finsk "anda" och bilderna liknande rätt mycket t.ex. makias bilder. Nu differentierar Costo definitivt sig från övriga finska modeföretag och kan skapa en starkare identitet. Här ännu några godbitar.

-Matti









torstai 25. huhtikuuta 2013

Veckans Workshop 16.4.2013


Under workshoppen skulle gruppen gå ett steg tillbaka i planeringen av sitt företag och istället fundera på orsakerna till varför problemet i företaget överlag existerar. Detta gjorde vi genom att först definiera vårt företags största problem och sedan ifrågasätta svaren med frågan Varför? För vårt företag Kalis som inte ännu lanserat sitt varumärke är synligheten det största problemet. Vad skall de göra för att få konsumenter att veta om deras produkt samt hur nå folk utanför kompiskretsen? Det gäller alltså att hitta bra marknadsföringskanaler och använda dem rätt för att nå maximal synlighet. Kalis behöver synlighet för att nå kunder som gör företaget lönsamt som i sin tur gör att varumärket växer för att kunna ge arbete åt fler anställda.

 
Här är de kanaler vi kom fram till att skulle passa bäst för Kalis:
Public Speaking/ Olika evenemang
Genom att själva stå och tala Face- to- Face med sina kunder och berätta varför det lönar sig att köpa just deras produkt samt ge information om företaget skulle vara ett bra sätt att få lojala kunder.
Modevisningar
Att visa upp produkten på olika happenings, mässor eller show- tillfällen med modeller skulle visa kunderna att man finns till och det skulle definitivt ge mycket publicitet. Här gäller det dock att man väljer rätt budskap. Vill man göra det på ett humoristiskt sett eller kanske med sex appeal? Att ha studerande som modeller skulle differentiera företaget från många konkurrenter. Ett förslag skulle vara att göra oväntade modevisningar t.ex. i studentrestaurangerna och på det sättet göra en flash mob.  
Tidningsartiklar och reportage
Att få dagstidningar och nättidningar att skriva ett reportage om det nygrundade företaget ger även bra publicitet.  Där kan kunderna få höra berättelsen om hur företaget startades, grundarnas idéer och mål med Kalis och vad man planerar för framtiden. Då det gäller ett andelslag grundat av studeranden vid Novia skulle säkert Åbo Underrättelser vara intresserade av att göra en artikel om det.
Sociala medier  
Genom att vara aktiva på bl.a. Facebook och företagsbloggen håller man kunderna ständigt medvetna om att företaget finns och vilka nya produkter som kommit in i sortimentet. Det visar även att man anstränger sig för att hålla en bra kontakt med konsumenterna.
Newsletter
Går att lägga ut på anslagstavlor runt om i universitets campus och kan fungera bra som reklam ifall man lyckas göra dem tillräckligt intressanta och annorlunda. Ett förslag kan vara att lägga ut Kalis kalsonger i form av reklam som har logon på sig.
 

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Bokreflektion och annat


Dave Evans: Social Media Marketing-An hour a day
Jag skall tillsammans med Matti fokusera på sociala medier. Som kommer fram i den rätt så beskrivande titeln har jag läst en bok om sociala medier. Boken är uppbyggd så att den först allmänt berättar och diskuterar sociala medier och internet. De tre följande delarna är uppbyggda enligt en steg för steg, vecka efter vecka model, där det då tas upp olika aspeketer för social media marknadsföring. Boken är från 2008 vilket gör att den tyvärr känns aningen daterad. Vissa frågeställningar och problematiseringar har Evans ändå som mycket väl går att tillämpa även i dagens värld.
Det som intresserade mig mest var dilemmat i att släppa kontrollen. WOM framställs ofta som en positiv sak, en möjlighet, ett fenomen som underlättar spridningen av information för din produkt. Något som Evans lyfter fram extra mycket är det faktum att WOM också betyder att dålig kritik sprids snabbt. Det behöver inte ens alltid handla om att en dålig bild sprids utan det kan också vara fel bild. Om man inte är tillräckligt tydlig i sitt meddelande kan folk uppfatta det på fel sätt. Att med avsikt förvränga ens meddelande är inte heller det ovanligt. I och med att alla har tillgång till kamera, video och dessutom olika program att manipulera dessa, kan vem som helst ge sig ut för att vara dig och ditt märke. Man måste alltså acceptera att man i dagens värld inte har lika stor kontroll över den bild man ger av sig själv och sin produkt. Kunden har en mycket större makt, vilket man måste acceptera och försöka använda på bästa möjliga sätt. När det kommer till KALIS tror jag inte vi behöver oroa oss över illvilligt inställda personer som är ute efter att sabotera men att vara tydligt med vilken bild man vill ge av sig själv är viktigt. Jag tror att ett bra sätt att undvika att missförstånd sker är att ge människor något konkret och enkelt de kan föra vidare. T.ex. be dem berätta om något konkret de tycker om med produkten på just t.ex. facebook. På samma gång får man dem dessutom aktiverade. Detta är bara diffusa funderingar jag kommer inte på något bra exempel nu men detta är en viktig aspekt vi måste fundera på.

Blogtipsen
Jag kollade upp de bloggar jag tipsade om i början, från highsnobiety hittade jag inget direkt men kollade deras facebook sida vilket gjorde mig aningen besviken. Deras facebook sida var egentligen exakt samma sak som den egentliga sidan. De hade satt upp samma posts på facebooksidan som på den egentliga sidan. Jag undrar om detta är medvetet eller om de helt enkelt bara är lata. I viss mån förstår jag poängen med att ha samma sak i alla olika mediekanaler, då säkerställer man att folk ser det,  men o andra sidan tycker jag att man kunde utnyttja dem mera mångsidigt. Personligen tycker jag att man skall utnyttja alla olika kanaler på olika sätt. Twitter, facebook och bloggen skall komplettera varandra och inte fördubbla ok upprepa varandra.
Nina Åkerstam skrev i ett inälgg om ”roliga” reklamkampanjer där man hittar på eller ljuger om saker. T.ex. att någon gjort något för att göra reklam för en produkt, i sitt inlägg var det någon som bytt namn. Fastän dessa kampanjer kan vara roliga skapar de också i längden en viss osäkerhet, man kan aldrig vara säker på om man får tro eller tycka om något påriktigt eller om det bara är frågan om någon cynisk vits man skall förstå. vad man alltså kan tänka på då man gör denhär typens kampajer att man ibland måste varva med något äkta, och ge en genuin bild av sig själv.

//Victor

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Social Media Marketing - Liana "Li" Evans



Vi bestämde inom gruppen att närmare läsa om marknadsföring inom sociala medier och om start up företag, eftersom dessa teman är ytterst relevanta med tanke på vårt projekt. Jag läste boken Social Media Marketing, Strategies for Engaging in Facebook, Twitter & Other Social Media av Liana Evans från 2010. Boken är som en handbok för företagare och marknadsförare som önskar expandera sig till sociala medier. Boken tar upp flera olika strategier, problem, problemlösning och lovar läsaren att med hjälp av denna bok så kan man inte misslyckas med sin strategi. Åtminstone lät beskrivningen ytterst intressant med tanke på vår uppgift, men i verkligheten var boken inte lika lärorik. Boken är dock ett bra ramverk för en social media strategi och möjligtvis skriven för den äldre generationen. Boken är från 2010 och kan således anses relativt gammal eftersom de sociala medierna ständigt ändras och nya trender kommer och går, som mål hade jag ändå att hitta något användbart som kunde användas i KALIS-projektet.

Boken var uppbyggd kring många teman, research, strategy, involvement och measurement. Genom research hittar du dina kunder, utan forskning så är du helt omedveten var du skall börja och kommer att förlora mycket tid och resurser. Med tanke på vårt projekt så är våra kunder främst yngre män i 20-30 års ålder. Strategy betonar viktigheten av skapandet och uppföljandet av en strategi, här är det även viktigt att skapa ett mål och tydligt planera hur man når målet. Involvement, engagemang, innebär att alla i företaget måste vara aktiva och bära ansvar. Genom att olika avdelningar inom företaget är aktiva i implementeringen och upprätthållandet av t.ex. facebook-sidan så kommer sidan även att likna företaget. Measurement, mätning, handlar om att uppfölja och mäta strategins produktivitet, dvs. uppnådde vi våra mål, varför eller varför inte? I vårt projekt gäller det att skapa verktygen för KALIS genom vilka de kan mäta kampanjens framgång. 

Evans menar att marknadsföring i sociala medierna int är lätt, gratis och enkellt utan svårt, tidskrävande och dyrt. Hon menar att människor allt för ofta har en sneddriven bild av marknadsföring på sociala medier eftersom det ändå finns rätt så många fall var företag, grupper eller kändisar fått massvis med uppmärksamhet ”over night” som Evans valt att kalla det. I verkligheten sker denna process inte under en natt utan kräver mycket arbete och resurser. Jag tror dock att man kan skapa en framgångsrik facebook-sida gratis och utan desto större satsningar, man måste dock ha ett intressant koncept och vara kreativ. Boken innehåller t.ex. listor på olika faktorer man kan sätta som mål; mängden följare, mängden ”shares”, mängden kommentarer osv. Evans betonar flera gånger diskussionen i sociala medierna, här är det ytterst viktigt att vara aktiv och som företag delta i självaste diskussionerna. Det är även bra att aktivera sina följare genom t.ex. frågor eller be följarna att berätta något, t.ex. om sina personliga erfarenheter angående något. Evans påperkar dock att det inte är en bra idé att t.ex. ställa frågor som ”varför är vår produkt den bästa” eller ”varför älskar ni våra produkter”, frågorna skall helst vara indirekt förknippade med produkten.

Boken är en bra handbok angående vad man skall tänka på före man närmar sig sociala medier men för en aktiv användare av sociala medier så är boken kanske en aning för simpel.        


-Matti

KALIS + blogg = ?

Okej! Nu har vi gjort lite brainstorming och research med Petra angående olikaslags bloggar, och också företagsbloggar. Det som vi kommit fram till då vi kollat på bloggar är att det finns så många olika typer av bloggar, att det är definitivt bäst att välja sin egen stil och skapa någonting som står ut ur mängden. Det är ju så att det redan finns massor med olika bloggar så man måste ha någonting unikt i sin för att skapa sin egen stark läsarkrets.


Det som tycks vara gemensamt för de flesta bloggarna är att de har länkar till deras Facebook-sida, Instagram&Twitter-account, hur man kan ta kontakt med bloggens skrivare (email). Några har även en färdig blankett på sin sida var man kan beställa en katalog av märkets produkter direkt hem till sig, samt en kalender där man kan enkelt kolla upp olika evenemang som företaget ordnar eller är med på något vis. Vi märkte också att de bloggar som har mest bilder och färre text intresserar oss mest, de var roliga att kolla igenom, och det tog inte så länge men samtidigt fick man en bild av vad företaget gör, hurdana projekt de håller på med osv.

Många bloggar får också betalt för att de låter företag ha sina reklamer på sidorna av bloggen eller sin hemsida. Man ser också tydligt av en blogg om skribenten har någon slags samarbete med ett företag, eller ifall det är en företagsblogg, så ser man det oftast ganska tydligt i bloggen om företaget sponsrar någon, t.ex. ett idrottslag. Man kan då uppdatera i bloggen hur det går med laget, hur företagets produkter syns i idrottslagets träningar och vardag, och också t.ex. ha någon som företaget sponsrar att skriva ett eget ”gäst-inlägg” i företagets blogg.

Andra saker som vi snappat upp av vår lilla bloggundersökning var att videon som medel är väldigt effektiva. Det är också lätt att länka videon till flera olika sociala medier, och också på företagets hemsida, samtidigt. Videon kan handla om att man visar hur det går till då man väljer ut produkter, testar dem, tillverkningen, eller planeringen av produkterna. Eller sedan kan man ha en person från företaget att berätta på sin egen stil hur det går för företaget just för tillfället. Eller videon som blivit filmade på evenemang där företaget varit med eller ordnat själv, som t.ex. en modevisning, som vi kanske planerat att KALIS skulle kunna ha...

Bloggtävlingar är ju väldigt populära för tillfället: ett företag kan t.ex. planera en stor tävling där vinnaren kan vinna t.ex. företagets produkter, eller få besöka företaget och se själv hur tillverkningen går till och diskutera med de som står bakom företaget. En tävling är också lätt att få ut för så många som möjligt att se eftersom den kan ”marknadsföras” likadant i flera olika sociala medier, så som videon.

Hur vi nu kan koppla ihop det här med vårt projekt med KALIS är vårt nästa steg. Vi har redan tänkt på att KALIS’ huvudkundgrupp är lite svår med tanke på en blogg, eftersom det är inte så många unga män som läser bloggar. De skulle ändå kunna, ifall de är själva intresserade, att skapa en blogg som skulle vara precis deras stil, skulle se ut som deras och på det sätt stå ut ur mängden och det skulle vara trevligt för dem att upprätthålla. Vi tycker att bloggen skulle hjälpa dem att få mer synlighet, då man kan länka den till de olika sociala medierna och hemsidan. Word of mouth, som vi tänker att KALIS kan komma bra igång med, kan också fungera bra på internet, eftersom det kan vara en av deras kompisar som länkar någonting roligt från deras blogg till Facebook – sedan kan flera människor hamna i bloggen och också följa dem där – och slutligen vara intresserad av själva produkten och köpa dem. Uppföljningen, för att se hur många har varit inne på bloggen, i vilka länder, osv, är också lätt att göra med hjälp av t.ex. Google Analytics. På så sätt skulle företaget kunna få feedback enkelt att med t.ex. vilka språk de borde skriva i bloggen, eller om bloggen har alls hittats.

Allt det här skulle kunna funka, åtminstone i teorin!

// Jasmine

Bokreflektion: John Riddle - Consulting Business


Denna gång läste jag boken Consulting Business av John Riddles (2001). Boken är i själva verket avsedd för personer som vill bli konsulter och börja med det från början, och Riddles berättar då olika tips för detta avseende. Eftersom jag ville läsa en bok som hade med start-up företag att göra för att få lite hjälp och idéer till vårt eget projekt med KALIS, var den här boken den som passade bäst. Jag tycker att jag fick ganska mycket ut av boken.

Kapitlet om Finding and keeping clients intresserade mig speciellt mycket, eftersom det är just det vi försöker göra för KALIS. Riddle listar upp hur man skall först hitta kunderna och få dem att veta om businesset. Man kan t.ex. använda sig av direkt post, dvs. små reklamblad som man delar ut i postlådor, Cold Calls, vilket innebär att man ringer till random folk och börjar berätta om sin business och fråga om konsumenten skulle behöva sådan produkt eller service. Riddle berättar också att man kan annonsera i tidningar eller på anslagstavlor, samt skriva egna newsletters för att informera och attrahera kunder.

De sätt som jag ändå tycker är effektivast av de som Riddler skriver om, om jag tänker på mig själv som kund, skulle säkert vara public speaking samt olika föreningars betydelse. Public speaking handlar om att kontakta olika evenemang, mässor, eller klubbar som söker efter olika personer som vill tala och ställa upp på deras evenemang. Jag tycker att t.ex. olika mässor skulle kunna fungera som ett bra sätt att få KALIS känt för konsumenter. Det första jag börjar tänka på när jag tänker på mässor är Gulnäbbsakademin där alla Åbo Akademis ämnesföreningar samlas och presenterar sina föreningar och säljer halarmärken. Men mässor i allmänhet kan verka lite tråkiga, det borde då vara en mässa dit just unga personer och studeranden vill fara. Andra evenemang än mässor har vi faktiskt också tänkt på under workshopparna, och någon slags modevisning eller någonting åt det hållet skulle också kunna vara ett bra alternativ för KALIS. Sådana här idéer skall vi ännu utveckla vidare. Det andra sättet som jag tycker att skulle vara effektivt med tanke på KALIS’ marknadsföring skulle vara tillhörandet till olika föreningar. Kanske just deltagandet i olika föreningars evenemang skulle kunna skapa synlighet åt KALIS. Orsaken till att jag talar mycket om studeranden som kundgrupp för KALIS är att vi har tänkt börja från dem, att först marknadsföra KALIS i den sk. kompiskretsen, och sedan utvidga det utåt.

En annan viktig insikt jag fick ut av boken är att man borde sikta på att businesset är en win-win situation för alla. Både företaget och kunden borde känna sig efteråt att de nått någonting, fått någonting positivt ut av relationen, och att problemet som de hade i början hade lösts. Jag tycker att detta är en bra utgångspunkt för alla företag att tänka på. Att man också tänker på vad kunden kommer att få ut av relationen, och inte bara på de pengar man själv får då man t.ex. sålt någonting till kunden.

De här sakerna skulle vi kunna tillämpa i vårt projekt med KALIS. Senare idag kommer vi ännu att titta på bloggar och hur KALIS skulle kunna använda sig av en sådan i sin marknadsföring.

// Jasmine