keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Sista Bokreflektionen



Som sista bok har jag läst Saku Tuominens och Risto Kuulasmaas Matkanopas. Det är en bok som diskuterar finska företag och vad som krävs för att ta sig ut i världen. Den försöker genom att intervjua finska företagare som sökt sig utomlands att klargöra vad man skall tänka på då man opererar utomlands. Dels tar den upp hur man skall bygga upp ett brand men också problemen och utmaningarna som ligger i att slå igenom med detta brand utomlands. Fastän boken inte i sig tangerar enbart kommunikation fanns det ändå otroligt mycket jag kunde plocka ut och tillämpa på det vi lärt oss i kursen.
Tuominen och Kuulasmaa lägger i boken ut en teori om att detsom krävs för att lyckas är att vara bra och intressant. Man måste ha en bra, kvalitativ produkt men för att synas i världen måste man också vara intressant. Bara endera räcker inte långt. Boken koncentrerar sig också mest på det tidiga skedena i ett företags uppbyggnadsprocess. Detta passar utmärkt ihop med KALIS projektet vi jobbat med under kursen. KALIS är ett företag alldeles i startgroparna.

En teori eller tillvägagånssätt som tilltalade mig mycket var iden om att då man startaren bussiness ide börja med att välja bort attribut. Börja med att fråga sig Vad vill vi inte vara? Jag tycker det är en rätt så bra inställning i dagens överstimulerade värld. Alla kan inte vara allt utan man måste vara tydlig och klar i det man vill förmedla och därför är det viktigt att kunna lämna bort allt överflödigt. Detta gäller också kommunikation. Det finns inget egetvärde i att försöka finnas överallt och försöka nå ut till alla via alla möjliga kanaler som finns till hands. Som en av killarna på Miltton också konstaterade måste man välja de kanaler som för ens eget projekt är endamålsenligt. Han berättade att vissa kunder kommer till dem och i blindo tror att de måste finnas på en viss social media plattform bara för att alla andra finns där. Det är ingen idè med det. Jag tror personligen att det lönar sig att fokusera på vissa enstaka kanaler. Facebook är kanske idag ett måste men som en aktiv förmedlare av information börjar det snart bli aningen gammalt och tråkigt. Jag tror att Facebook i framtiden kommer att ha funktionen av en basinfo plattform, som Wikipedia. ”Finns ett företag inte på facbook så excisterar det inte” typ. Facebook kommer att vara ställe dit man går och ser vad företaget är för något och får grundinformationen, en presentationssida. Hemsidan o sin sida kommer att ha uppgiften som en mera praktiskt och djupgående plattform, medan en eventuell blogg kan skapa någonslags själ åt företaget. Men det är de snabba dynamiska twitter, instagram och olika appar som kommer att vara de direkta kanalerna och de är också bland dessa som man måste välja noga och lämna bort vissa. Om man försöker hoppa på varje ny trend bara för att den är ny finns risken för att slutresultatet och det meddelande man vill förmedla blir aningen oklart och rörigt.
Detta var en intressant och inspirerande bok som faktiskt motiverade till entrepenörskap. Jag rekommenderar den verkligen.

//Victor

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti