perjantai 17. toukokuuta 2013

Bokreflektion 3: Entreprenörskap och företagsetablering


Den sista boken valde jag med tanke på Kalis som är ett start - up företag och i Åbo stads huvudbibliotek hittade en bok som bara handlar om entreprenörskap och hur man går vidare från idé till verklighet. Författarna heter Hans Landström och Marie Löwegren. Boken börjar med att beskriva vad entreprenörskap är och vad för förutsättningar det finns för att bli egen företagare. Hur man undersöker marknaden och branschen för att sedan skissa upp en affärsmodell kommer därnäst. Resursanskaffning, finansiering och försäljning är begrepp som alla har ett eget kapitel. Själv var jag mest intresserad av stycket om marknadsföring och marknadslansering.
 
                                          

I boken introduceras nya begrepp inom marknadsföring då marknaden blivit mer mätt på traditionell annonsering och tv reklam.

Gerillamarknadsföring: att man marknadsför med kreativitet och energi istället för med stor budget. Att allt som företaget gör, säger och visar är en del av marknadsföringen och huvudpoängen är att göra saker annorlunda än konkurrenterna. Till exempel skicka påskkort istället för julkort till kunderna så att kortet inte försvinner i mängden. Eller som exemplet i boken där ett motell övertalade en bilförsäljare att ställa upp begagnade bilar på motellets parkeringsplats. När folk såg detta fick de intryck av att stället var populärt och ett bra alternativ.

Buzz marketing: Att få människor att prata om företaget eller att uppmärksamma en ny produkt genom att skapa ett surr kring det. Alltså skapa nyfikenhet och få produkten att bli till ett samtalsämne.

Stealth marketing: skapa en WOM (word-of- mouth) kedja genom att smyga in reklam på ett sätt så att konsumenterna inte uppfattar det som reklam. Man kan dölja budskapet genom att låta kändisar visa sig med ett visst varumärke. Låta folk nämna produkten i konversationer eller på radio och tv. Eller på bloggar, chattar och i Facebook grupper.

Att lansera en helt ny produkt är svårt och tidskrävande eftersom man först måste övertyga kunderna om att de har behov av den. Det gäller alltså att först få de potentiella kunderna att använda produkten. Ifall det finns noll kännedom kring produkten bör man skapa nyfikenhet kring den genom t.ex. gerilla-, eller buzz marknadsföring. När kunden är medveten om produkten kan intresset väckas genom storytelling eller PR. När kunden blivit intresserad och söker efter information måste infon finnas där var kunden letar efter den t.ex. på hemsidan eller FB sidan. Sedan följer kundens utvärdering av erbjudandet. Det är då som kunden besluter sig för om denne vill prova produkten eller inte. Man kan skapa ett introduktionserbjudande till lägre pris eller med förmåner. Kunden provar, många är försiktiga och man kan då ge dem då möjligheten att hyra eller förse dem olika typer garantier. Kunden prövar och utvärderar erbjudandets egenskaper för att se om det håller vad det lovat. Ifall erbjudandet fått kundens gillande resulterar detta i en kundrelation som förhoppningsvis blir långvarig .

Vad jag gillade bäst med boken var att man på ett bra sätt kombinerat teori med praktiska exempel och att språket var lättläst och inte för tråkigt.

-Petra

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti