maanantai 13. toukokuuta 2013

Sammanfattande funderingar


Under kursens lopp har vi funderat, planerat och diskuterat olika sätt att skapa en fungerande och intressant social media strategi för KALIS och nu börjar det vara dags att fastställa vissa riktlinjer och sätta idéerna innanför ramar. KALIS ville som tiigare nämnts att vi skule utgå från facebook men de gav oss också fria händer att komma på något annat ifall vi hade tid och intresse, så resultatet blev att vi utöver facebook även bekantade oss med bloggvärlden och kollade allmän information om start-up. Huvudsakligen har vi ändå koncentrerat oss på facebook för det är gratis, populärt och man når ut till nästan alla potentiella kunder.


Huvudpoängen är att ge synlighet åt KALIS, att få folk medvetna om märket. Eftersom KALIS är ett nytt företag befinner de sig i en situation där de är totalt okända på marknaden. Detta innebär att allt vi gör för KALIS ökar deras synlighet, denna synlighet kan fås genom att de själva är aktiva på facebook genom våra råd och funderingar. För att synlighet och för att väcka intresse krävs det en viss aktivitet, följarna (kunderna) vill veta vad som händer bakom kulisserna och givetvis om kommande lanceringar och evenemang. Problematiken med facebook är att man måste gilla KALIS för att få uppdateringarna att synnas på ens wall, detta betyder att KALIS måste få följare, desto mer följare desto bättre möjligheter och större synlighet. Hur får man följare? Enklaste sättet och det mest uppenbara sättet är genom ”word of mouth” att helt enkellt be vänner och bekanta att gilla sidan. Ett annat enkellt sätt är att alla involverade i KALIS ”invaittar” sina vänner på facebook att gilla sidan, man kan även använda sig av olika opinionsbildare och be att de bjuder in vänner och bekanta. Man kan även utnyttja ”guerilla marknadsföring” och lägga upp små poster med KALIS logo och facebook adress, det krävs inte mycket med information eftersom det får man från facebook sidan. Man kan även försnabba integreringsprocessen genom att utlysa en tävling där man lottar ut produkter bland följarna, vi har märkt att detta används ofta bland små och stora företag (ofta butiker).    


När man uppnått en tillräckligt stor mängd följare är det dags att involvera dem ytterligare och använda dem som marknadsförings verktyg. Vi har under kursens lopp lyft fram flera olika sätt att genomföra detta och vi önskar att KALIS vågar använda dessa. Vi utvecklade mer traditionella och trygga aktiviteter så som att ställa frågor, tävlingar och opinionsudersökningar. Vi märkte dock att dessa kunde anses som en aning tråkiga och dessa aktiverar inte på bästa möjliga sätt, vi anser att idagens social media klimat utsätts man dagligen för liknande aktiverings försök. Vi studerade konkurrenterna och skapade oss en bild över hur de sköter aktiveringen och bestämde oss för att skapa något annorlunda och nytt utöver dessa traditionella aktiveringarna. Så vi utvecklade några strategier som definitivt skulle ge synlighet och differentiering. Våra förslag blev KALIS meme och KALIS modeller, två humoristiska och nytänkande strategier. Meme kulturen har under den senaste tiden växt sig mycket stor och stark men från marknadsförings synvinkel har memen inte ännu använts, åtminstone i större utsträckning. Vi ser alltså en mycket stor potential inom detta medie och KALIS kan således bli en pionjär inon meme marknadsföringen, vilket skulle vara en definitiv framgång. KALIS kunde börja med att först själv skapa memen på regelbunden basis, fördelen med memen är att de kan vara hjärndöda och behöver egentligen inte innehålla några budskap ”använde KALIS – fick brudar”. I något skede kunde KALIS uppmuntra sina följare att skapa liknande memen och utlysa en tävling, då skulle följarna skapa en identitet åt KALIS eftersom memena skulle innehålla följarnas tankar kring märket. Risken i detta är att man ger för mycket kontroll åt kunden gällandet skapandet av ”imagen” men det är kanske en risk man måste ta idagens sociala medier då människor ändå fritt kan påverka informationsflödet. Fördelen med memen är att följarna hoppeligen skulle tycka att det skulle vara roligt och fräscht, i bästa fall skulle KALIS få följare endast på basis av roliga memen men samtidigt skulle även självaste produkten få synlighet.


Idén bakom KALIS modellerna kom från att alla underklädesmärken har modeller som förstärker brandet, t.ex. Victorias Secret’s modeller är ett begrepp för  sig. Även här undersökte vi hur konkurrentera gör och hurdana bilder de sätter upp, här märkte vi att det oftast handlade om sexiga poserande män och kvinnor. Vi kunde därför även här differentiera oss och skapa något annorlunda och roligt samtidigt som man aktiverar den enskilda följaren. Idén var att man till en början skulle be följarna rösta fram vem som man vill se som modell, i första hand skulle detta gälla manliga modeller. Personerna skulle vara kända inom studiekretsen eftersom vi anser att det är från studiekretsen KALIS får sina första kunder, detta skulle gen en hög igenkänningsfaktor och det skulle vara kul att få t.ex. Alf Rehn att posera med KALIS-produkter. Modellerna skulle inte vara fotoshoppade eller annars heller manipulerade, modellerna skulle vara sig själva, feta eller smala, det har ingen skillnad. På detta sätt skulle KALIS se ut som ett ansvarsfullt och respekterande märke.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti